nhl

NHL – National Hockey League

NHL är förkortning för National Hockey League och grundades 1917 i Montreal när National Hockey Association försvann. Från början spelade endast fyra lag i NHL antalet lag har ökat med åren. Sedan säsongen 2000/01 spelar 30 lag i NHL fördelat i två konferenser och fyra divisioner. Grundserien består av 82 omgångar som spelas mellan oktober samt april. Därefter väntar slutspel för åtta lag från respektive konferens.

Att spela på NHL är inte det enklaste. Eftersom serien är lång, 82 matcher, och lagen flyger kors och tvärs över Nordamerika vet man aldrig vilket ben man ska stå på. Det händer att sämre lag slår bättre lag och därför är NHL en oberäknelig vän på spelmarknaden. Många uppskattar ändå att spela på NHL, men det kräver sin kvinna eller man. Här är dock kravet på skicklighet större än på någon annan marknad.

Den som söker marknader utan krav på skicklighet gör bättre i att leta efter bettingsidor på nätet med trevliga bonusar. När man spelar på slots eller bingo så behöver man inte tänka allt för mycket utan man kan bara se till att man inte spelar bort mer pengar än man planerat för. Många ser det som ett trevligt nöje eftersom det uteslutande handlar om tur. Har man tur i spel, ja då vinner man.

I Sverige är intresset stort för nordamerikansk hockey i allmänhet och NHL i synnerhet. Det förklaras delvis av att många svenska spelare representerar klubbar i NHL – säsongen 2015/16 finns det 80 svenskar i NHL – samt att NHL är den överlägset bästa hockeyligan i världen. Efter NHL brukar experter framhäva KHL som den bästa ligan, och därefter SHL. För den som vill se hockey i världsklass är NHL det självklara valet.

Senaste åren har Chicago Blackhawks och Los Angeles Kings varit oförskämt bra. Sedan 2010 har Blackhawks vunnit Stanley Cup tre gånger, Los Angeles har vunnit två gånger. Om du har planer på att göra dig en hacka på NHL, trots att det är en oberäknelig liga att spela på, är rekommendationen därför att spela på antingen seger för Blackhawks eller seger för Kings.

Svenskar som vunnit Stanley Cup

Fram till 2015 har 32 svenskar vunnit Stanley Cup. I listan kan du se vilka.

4 Stanley Cup

 • Anders Kallur, NY Islanders
 • Stefan Persson, NY Islanders
 • Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
 • Tomas Holmström, Detroit Red Wings

3 Stanley Cup

 • Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks

2 Stanley Cup

 • Tomas Jonsson, NY Islanders
 • Willy Lindström, Edmonton Oilers
 • Ulf Samuelsson, Pittsburgh Penguins
 • Peter Forsberg, Colorado Avalanche
 • Tommy Albelin, New Jersey Devils
 • Johnny Oduya, Chicago Blackhawks
 • Marcus Krüger, Chicago Blackhawks

1 Stanley Cup

 • Mats Hallin, NY Islanders
 • Mats Näslund, Montreal Canadiens
 • Kjell Dahlin, Montreal Canadiens
 • Kent Nilsson, Edmonton Oilers
 • Håkan Loob, Calgary Flames
 • Kjell Samuelsson, Pittsburgh Penguins
 • Tomas Sandström, Detroit Red Wings
 • Anders Eriksson, Detroit Red Wings
 • Fredrik Olausson, Detroit Red Wings
 • Fredrik Modin, Tampa Bay Lightning
 • Niclas Wallin, Carolina Hurricanes
 • Samuel Påhlsson, Anaheim Mighty Ducks
 • Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
 • Johan Franzén, Detroit Red Wings
 • Niklas Kronwall, Detroit Red Wings
 • Mikael Samuelsson, Detroit Red Wings
 • Andreas Lilja, Detroit Red Wings
 • Viktor Stålberg, Chicago Blackhawks
 • David Rundblad, Chicago Blackhawks
 • Joakim Nordström, Chicago Blackhawks

Priser och troféer

Efter avslutad säsong delas en rad priser och troféer ut. I listan hittar du namnet på samtliga priser.

 • Art Ross Trophy
 • Bill Masterton Memorial Trophy
 • Bobby Clarke Trophy
 • Calder Memorial Trophy
 • Clarence S. Campbell Bowl
 • Conn Smythe Trophy
 • Frank J. Selke Trophy
 • Hart Memorial Trophy
 • Jack Adams Awards
 • James Norris Memorial Trophy
 • King Clancy Memorial Trophy
 • Lester Patrick Trophy
 • Mark Messier Leadership Award
 • Maurice ”Rocket” Richard Trophy
 • NHL Foundation Player Award
 • NHL Lifetime Achievement Award
 • NHL Plus/Minus Award
 • O’Brien Trophy
 • Pelle Lindbergh Trophy
 • Presidents’ Trophy
 • Prince Of Wales Trophy
 • Roger Crozier Saving Grace Award
 • Ted Lindsay Award
 • Trico Goaltender Award
 • Vézina Trophy
 • William M. Jennings Trophy

Den spelare som gjort flest poäng i grundserien vinner Art Ross Trophy. Peter Forsberg tilldelades priset 2002-03, Henrik Sedin 2009-10 och Daniel Sedin 2010-11. Bara en spelare har gjort fler än 200 poäng i grundserien på en säsong nämligen Wayne Gretzky. Han svarade för 212 poäng 1981-82, 205 poäng 1983-84, 208 poäng 1984-85 och makalösa 215 poäng 1985-86.

Den mest värdefulle spelaren tilldelas Hart Memorial Trophy. Den ende svensk som tilldelats priset är Peter Forsberg (2002-03.) Pelle Lindbergh Memorial är ett pris som utdelas till minne av den svenske målvaktsfantomen Pelle Lindbergh som förolyckades 1985. Priset går till den spelare i Philadelphia Flyers som utvecklats mest under säsongen.